SDP BiH

Enes Suljkanović

Rođen je 05.05.1961. godine u mjestu Pridjel Gornji opština Doboj.

Završio je Gimnaziju u Doboju 1979. godine, a 1986. godine diplomirao na Tehnološkom fakultetu u Tuzli. Sa stečenom školskom spremom bio je zaposlen u Tvornici kreča u Doboju, na poslovima tehničke kontrole sve do 1992. godine odnosno do izbijanja ratnih dejstava. Tokom ratnih dejstava tačnije od 1992. do 1.1.1995. godine bio je pripadnik armije Bosne i Hercegovine. Po završetku ratnih dejstava zapošljava se u Srednjoškolskom centru u Tešnju kao profesor stručnih predmeta i navedene poslove obavlja do 2003. godine kada je izabran na mjesto direktora stambene zadruge „Neimar“ u mjestu Ševarlije opština Doboj. Izabran je na funkciju predsjednika Skupštine opštine Doboj 23.8.2005. godine i istu funkciju obavlja i danas, u drugom mandatu. U zadnje četiri godine obavlja funkciju predsjednika Izvršnog odbora Međunarodnog rukometnog turnira u Doboju, kao i funkciju predsjednika foruma za bezbjednost građana u Doboju. Učestvovao je u formiranju Lokalne akcione grupe „LAG-a“, koja je jedina u Bosni i Hercegovini i čiji okviri prelaze entitetske granice. Aktuelni je predsjednik Upravnog odbora navedene Lokalne akcione grupe, a istu funkciju obavlja od osnivanja, te učestvuje i daje značajnu podršku realizaciji mnogobrojnih projekata iz oblasti infrastrukture i turizma i njegovanju kulturno-istorijske tradicije.

Na opštim izborima održanim 3. oktobra 2010. godine izabran je za potpredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda. Inauguracija novoizabranog potpredsjednika Republike Srpske održana je 15. novembra 2010. godine.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada kao što je dodjela plakete Opštine Doboj za 2008. godinu a koja mu je dodjeljena za izuzetan doprinos u razvoju Opštine kao i pružanje pomoći kako lokalnom stanovništvu tako i povratnicima i stvaranja povoljnog međunacionalnog ambijenta. Takođe je dobitnik nagrade dodjeljene od strane Sportskog saveza u Doboju za 2008. godinu kao izuzetan i zaslužan sportski radnik.

Oženjen je i otac dvoje djece.