SDP BiH

Dvije škole pod jednim krovom

Pojašnjenje pitanja

Na području FBiH postoji preko 30 škola koje su podijeljene po etničkom principu, i funkcionišu kao “dvije škole pod jednim krovom”. Danas je ova pojava oličenje etničke segregacije u našem društvu. Najveći broj takvih obrazovnih ustanova je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je donio presudu da se sve škole, koje rade po sistemu dvije škole pod jednim krovom, moraju ujediniti.

Stav SDP BiH

Tri jezika i dva pisma su bogatstvo Bosne i Hercegovine, a ne teret i razlog za tenzije. Želja nam je da gradimo odnose u BiH zasnovane na međusobnom uvažavanju, da iskorijenimo sve podjele kao što su dvije škole pod jednim krovom, te da svako dijete u svakom kraju Bosne i Hercegovine može učiti i bosanski i srpski i hrvatski jezik, kao i oba naša pisma. Etnička segregacija se mora ukinuti, a slučajevi dvije škole pod jednim krovom moraju otići na smetljište historije.

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D F H I K M N O P R S U V Z