SDP BiH

Obrazovanje:

• U Tuzli završio osnovnu i srednju školu;
  • Diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (1998);
  • Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upisao 2000. godine i ispite okončao 2002. godine sa prosječnom ocjenom 9,5;
  • Magistrirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (2004);
  • Doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (2010).

Stručni i naučni angažaman:

• Angažovan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u zvanju docenta za užu nastavno-naučnu oblast “Savremeno doba” ;
  • Profesor na predmetu Historija zemalja jugoistočne Evrope Savremenog doba I i predmetu Historija zemalja jugoistočne Evrope Savremenog doba II;
  • Član Odbora za istorijske nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine;
  • Autor 2 knjige koje su objavljene 2005. i 2012. godine;
  • Autor 28 izvornih znanstvenih radova i stručnih članaka;
  • Objavio je više znanstvenih članaka u raznim zbornicima radova sa znanstvenih skupova  u zemlji i inozemstvu;.
  • Aktivni učesnik na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama iz historiografije i drugih društvenih znanosti;
  • Sarađivao sa raznim znanstvenim časopisima: Prilozi (Časopis Instituta za istoriju u Sarajevu), Tokovi istorije (Časopis Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu), Historijska traganja (Časopis Instituta za istoriju u Sarajevu), Saznanja (Časopis za historiju u Tuzli), Glasnik arhiva i Društva arhivskih radnika (Časopis Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine u Sarajevu), Bošnjačka pismohrana (Časopis za povijest i kulturu u Zagrebu), Arhivska praksa (Časopis Arhiva Tuzlanskog kantona u Tuzli) , Stav (Časopis za društvena pitanja, kulturu i umjetnost u Tuzli) i Historijska misao (Časopis Filozofskog fakulteta u Tuzli);
  • Položio stručni ispit za rad o obrazovnom sistemu (2001);
  • Profesor historije u Srednjoj Ekonomskoj školi u Tuzli (1998 – 2002);
  • Nastavnik historije u Osnovnoj školi “Simin Han” u Tuzli (1996 – 1998).

Istaraživački interesi:

• Društvo u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi u XX stoljeću;
  • Historija odnosa države i vjerskih zajednica u drugoj polovini XX stoljeća.

Studijske posjete u inozemstvu:

• Na poziv Biroa za obrazovanje i kulturu Stejt dipartmenta SAD učestvovao u International Visitors Leadership Program of the United States Department of State „The Role of the Legislative Branch“ (oktobar – novembar 2007. godine).

Trenutni angažman u organima vlasti Bosne i Hercegovine:

• Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine;
  • Član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma, od juna 2015;
  • Član Interparlamentarne unije Parlamentarne skupštine BiH.

Trenutni politički angažman:

• Potpredsjednik SDP BiH, od 2009. godine;
  • Član Predsjedništva SDP BiH, od 2000. godine;
  • Član Glavnog odbora SDP BiH, od 1997. godine;
  • Član SDP BiH, od 1991. godine.

Prethodne funkcije u organima vlasti Bosne i Hercegovine:

• Predsjedavajući/zamjenik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2011-2014);
  • Član Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma (2011-2014);

• Predsjednik Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2010-2011);
  • Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2006 – 2010);
  • Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2006 – 2010);
  • Član Komisije za Vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2006 – 2010);
  • Član delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) (2007 – 2010);
  • Član grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Zapadnu Evropu (2008 – 2010);
  • Član Komisije za istraživanje utroška donacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2009 – 2010);
  • Član Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2006 – 2008);
  • Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona u dva mandata (2000 – 2002 i 2002 – 2006);
  • Predsjednik Komisije za ljudska prava i građanske slobode Skupštine Tuzlanskog kantona (2002 – 2006);
  • Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (2000 – 2002);
  • Predsjednik Odbora za društveno-ekonomske odnose Skupštine Tuzlanskog kantona (2000 – 2002);
  • Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (1998 – 2000);
  • Član Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (1998 – 2000);

Prethodne političke funkcije i pozicije:

• Predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla (2003 – 2009);
  • Nosilac liste SDP BiH u Izbornoj jedinici broj 5. za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2010);
  • Nosilac liste SDP BiH u Izbornoj jedinici broj 5. za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2006);
  • Nosilac liste SDP BiH za Skupštinu Tuzlanskog kantona (2002);
  • Nosilac liste SDP BiH za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (1998);
  • Član Predsjedništva KO SDP BiH Tuzla (1994 – 1998);
  • Član Predsjedništva OO SDP BiH Tuzla (1993 – 1994);
  • Predsjednik Foruma mladih SDP BiH (1998 – 2000);
  • Potpredsjednik Foruma mladih SDP BiH (1996 – 1998);
  • Predsjednik KO Foruma mladih SDP BiH Tuzla (1994 – 1998);
  • Predsjednik OO Foruma mladih SDP BiH Tuzla (1993 – 1994).

Nagrade:

• Međunarodna nevladina organizacija GARIVO (Gardens Righteous World wide) mu je zbog borbe za afirmaciju građanskih prava dodijelila nagradu za afirmaciju građanske hrabrosti „Duško Kondor“, 2008. godine;
  • Tuzlanski list mu je zbog aktivnog parlamentarnog djelovanja dodijelio nagradu “Najbolji poslanik godine u Bosni i Hercegovini”, 2008. godine;
  • Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Tuzla mu je dodijelilo „Povelju za izuzetno angažovanje i doprinos u zaštititi i čuvanju antifašističkih tekovina i vođenju borbe za suverenu, nezavisnu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu“, 2009. godine;
  • Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona mu je dodijelio „Priznanje za izuzetno angažovanje i doprinos u afirmaciji antifašističkih vrijednosti na području Tuzlanskog kantona“, 2009. godine;
  • Savez udruženja antifašista i boraca NOR-a u Sarajevskom kantonu mu je dodijelio „Priznanje za saradnju i doprinos u jačanju i razvoju antifašističkih vrijednosti“, 2010. godine;
  • Evropski pokret u Bosni i Hercegovini mu je dodijelio plaketu „Najbolji poslanik u Bosni i Hercegovini u mandatnom periodu 2006. – 2010.“, 2010. godine;
  • Parlament Republike Grčke mu je dodijelio „Zlatnu medalju Helenskog parlamenta“, 2014. godine.