SDP BiH

Denis Bećirović traži implementaciju presude u predmetu „Sejdić-Finci“

Na 44. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je tražio od Denisa Zvizdića da javnosti objasni šta je Vijeće ministara BiH konkretno učinilo s ciljem realiziranja  i implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“. Nažalost, bez obrazloženja, Zvizdić se nije ni pojavio na sjednici.

Bećirović je Parlament BiH podsjetio da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bilo zaduženo da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

U obrazloženju Bećirović je, između ostalog, naveo da u Bosni i Hercegovini ne treba vještački i parcijalno izdvajati hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da treba energiju usmjeriti da se implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava jer je to obaveza države Bosne i Hercegovine kao članice Vijeća Evrope.

Protiv ovog prijedloga glasali su poslanici HDZ-a, SDS-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno pokazao da je njihova proevropska priča obična neistina i da konkretno na djelu nisu spremni podržati presude Evropskog suda za ljudska prava.