SDP BiH
Izjava za Oslobođenje

Borić: Politički mentori postavljaju svoje ljude u tužilaštvo i zaustavljaju sve procese

Da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini ozbiljan problem, jasno je i u Bruxellesu i Washingtonu, a kamoli domaćoj javnosti, no nikako da se ponude suvisla objašnjenja kada će se Tužilaštvo BiH uhvatiti ozbiljno ukoštac s rak-ranama bh. društva, među kojima prednjači korupcija.

“Nažalost, našu javnost ne zanima suštinski šta se događa u Tužilaštvu ni šta će se događati! Interes naše javnosti seže samo dotle dok ima “senzacija”, otkrivanja “urota” i slično. Javnosti ministar Mektić djeluje zabavno, ali dok on dramatično ukazuje na silne nepravilnosti u Tužilaštvu, kao mjestu političkih spletki garniranih teškim kriminalom, dotle politički mentori postavljaju svoje ljude, prikrivaju i gube dokaze, zaustavljaju sve procese i javnosti serviraju “anonimne prijave” baš protiv onih koji ukazuju na te nepravilnosti.”

(Oslobođenje)