SDP BiH
SDP Tešanj

Arhiva jednog istorijskog perioda se mora zaštiti, kako bi mogla služiti svojoj svrsi

U vremenu, kada se sve češće, neki politički istoričari, utrkuju ko će više ocrniti period od završetka Drugog svjetskog rata, ’45. pa do devedesetih, nužno je i korektno progovoriti objektivno, na osnovu dokumenata iz arhiva društveno-političkih organizacija i institucija državne vlasti, ne izostavljajući i kritike i pohvale.

Kudeći druge, ne može se uzdizati, a ništa ne uraditi bolje.

Zato, nije slučajno uništavana arhiva, iako zakonom zaštićena, a ne vjerujemo da to odgovorni u BiH nisu znali, preuzimajući vlast nakon Prvih višestranačkih izbora.
Tako se i arhiva Društveno-političkih organizacija, a vjerovatno i drugih institucija u našoj Općini, bukvalno, izbacila kao smeće.
Arhiva Opštinske organizacije Saveza komunista Tešanj je izbačena u jedan prostor, otvoren, koji je prokišnjavao i tako izložena uništenju.

Svjesni istorijske vrijednosti ove arhive, OO SDP BiH Tešanj se organizovala na zbrinjavanju iste, obraćali smo se, istina usmeno, ustanovama i institucijama, za koje smo smatrali da bi trebali preuzeti arhivu, ali nije bilo interesa uz razne isprike.
Zato, bili smo prinuđeni da građu skladištimo u neuslovnim privatnim prostorijama, kojom prilikom je dio po dio i uništavan.
Oko stotinjak vreća preseljavano je već pet puta, jer za obimnu nije bilo lako pronaći odgovarajući prostor.

Ovim putem želimo skrenuti pažnju javnosti, kao i nadležnih i odgovornih da se mora iznaći način da se arhiva jednog istorijskog perioda zaštiti, kako bi mogla služiti svojoj svrsi, posebno naučnim djelatnicima u čuvanju naše nacionalne istorije.

U interesu je istine da se konsultuju dokumneti, a ne falsifikovanje, istorije, kako danas uporno čine tzv. povjesničari, pa tako i kod nas u Tešnju.

TEŠANJ ZA SVE NAS!


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu