Zlatko Lagumdžija

EU je dala Bosni i Hercegovini šansu za novi ekonomski početak

Ekonomija Bosne i Hercegovine, kao i Grčke, našla se u teškom stanju zbog svojih specifičnosti, ali imaju i uzroke koji su vrlo slični – dugogodišnja politika obilježena korupcijom i klijentelizmom, namještanjem poslova malom broju članova porodice i prijatelja, bogatima koji su postajali bogatiji a ostali siromašniji, gubitak vjere u političare i tradicionalne političke partije, opasna pojava i jačanje populista i radikala punih obećanja bez pokrića – navodi u tekstu objavljenom na svom blogu bivši ministar vanjskih poslova BiH i osnivač Fondacije „Društva zajedničkih vrijednosti“, Zlatko Lagumdžija.

Osvrćući se na sudjelovanje na simpoziju „Kultiviranje inkluzije u kriznim vremenima“ , koji je organizirao predsjednik Socijalističke Internacionale i bivši grčki premijer, George Papandreou, Lagumdžija ističe da je za razliku od Grčke EU dala BiH šansu za novi ekonomski početak.

-Kada vidim šta je dobila Grčka, zaključak mi se sam nameće – mi smo još, ekonomski i za sada, odlično prošli. „Reformska Agenda za Bosnu i Hercegovinu“ je sigurno dokument koji bi svako od nas mogao promijeniti, manje ili više, uvjeren da bi ga tako popravio. Što se mene tiče, prijatno sam iznenađen. Osim toga, vidi se da ga nisu pisali oni koji su ga kolektivno usvojili što ga je, prvo, učinilo mogućim , a potom i boljim nego da su ga pravile ovako naštimane ili raštimane vlade. Dakle, ovo je dobar plan. Zato se, sada, ne treba puno oko njega sporiti. Sada je ključno pitanje kako možemo natjerati vlasti da ga efikasno provedu u nespornim dijelovima, te kako da utičemo da se osmišljeno definira ono što je ostavljeno upitnim i nedorečenim – navodi Lagumdžija.

On ističe da smo nakon novog pristupa EU Zapadnom Balkanu kao i BiH, dobili i gotov tekst Reformske Agende. Sada, kaže, treba sprovesti ono što je neupitno. Precizirati i raditi na onome što zahtjeva još dugog, mukotrpnog i stručnog rada.

-Svi imaju posla ukoliko žele biti dio procesa. Bez jeftine demagogije i populizma. Osmišljeno i stručno. Vlast i opozicija. Akademska i poslovna zajednica… Na kraju. Za razliku od nas Grčka od međunarodne zajednice još nije dobila novi ekonomski početak, a i ne zna se kada će… Bosna i Hercegovina je to dobila – šansu za novi ekonomski početak. Istina , nama tek predstoji ono što ide nakon početka ekonomskih reformi i vladavine prava : strukturalne i institucionalne reforme dvadesetak godina nakon Dejtona . Ali to je druga tema i ona nema veze sa Grčkom. Do tada, Reformska Agenda se može implementirati kroz 4M Model – Motiviranje, Mobiliziranje, Mjerenje i Menadžment. Svako ko želi biti dio promjena, ima svoje mjesto – ističe Lagumdžija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.